Skip to main content

Onderhandelen over je loon is een zeldzaam gebeuren. Het aantal keren dat je onderhandelt over je loon zijn op het einde van je carrière te tellen op twee handen. Grijp elke kans om je loon te verhogen met beide handen. Doe dat op een correcte manier. Maar hoe onderhandel je dan over je loon? We hebben 7 tips voor je samengebracht die je zullen helpen om meer te verdienen, gebaseerd op eigen ervaringen en onderzoek.

Op die manier willen we ervoor zorgen dat je niet hals over kop een onderhandelingsgesprek over je loon aangaat.

Twee manieren – onderhandelen over je loon

We onderscheiden twee verschillende manieren over hoe je kan onderhandelen over je loon.

Loon onderhandelen huidige job

Onderhandelen over je loon met je huidige werkgever vergt een andere benadering dan bij een nieuwe werkgever. In dit geval is het belangrijk om te kijken naar je huidige situatie en hoe je die wilt verbeteren naar de toekomst toe.

Focus je bij het onderhandelen over je loon in je huidige job op reeds gerealiseerde projecten. Toon de waarde die je bijdraagt aan het bedrijf.

Laat dat de basis zijn van je loononderhandeling.

Loon onderhandelen sollicitatie

Als je gaat solliciteren is het belangrijk om je ambities en waarde kenbaar te maken. Doe research naar het marktconform loon in je sector en baseer jezelf daarop.

Bepaal ook voor jezelf welke extra legale voordelen in jouw geval van toepassing zijn. Kom je van ver of is het bedrijf moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer? Pols dan naar een bedrijfswagen.

Kortom: bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt en leg de bal in het kamp van je nieuwe werkgever om met een voorstel te komen. En neem dat voorstel als vertrekpunt van je onderhandelingen.

5+1 tip over hoe je moet onderhandelen over je loon

Tip 1: Wees zelfzeker, maar kom niet arrogant over

Of je nu onderhandelt over je loon of iets anders, vertrek ten allen tijde vanuit een sterke positie. Hierbij is het belangrijk om zelfzeker over te komen. Let wel op dat arrogantie niet de bovenhand krijgt. 

Weet je van jezelf dat je niet de meest zelfzekere persoon bent? Oefen het onderhandelingsgesprek een aantal keer met familie of vrienden. Zorg ervoor dat zij veel vragen stellen en niet zomaar akkoord gaan met je voorstel. Op die manier stoom je de juiste antwoorden klaar voor als je in gesprek gaat met je (toekomstige) werkgever.

Om steviger in je schoenen te staan, raden we je ook aan om echt goed te weten wat je waard bent. Heb een antwoord klaar op volgende vragen:

  • Over welke kennis beschik je?
  • Welke ervaringen heb je in je vakgebied?
  • Aan welke projecten heb je reeds gewerkt?

Kortom: Heb een antwoord klaar op de vraag: “Waarom verdien je een loonsverhoging?”. Op naar tip 2 over hoe je onderhandelt over je loon.

Tip 2: Geld is niet alles

Focus niet alleen op je brutoloon. Er zijn nog verschillende andere aspecten binnen de term “loon”, die de moeite waard zijn om over te onderhandelen. Denk hierbij aan de verschillende extralegale voordelen die je krijgt bovenop je loon zoals maaltijdcheques, een bedrijfswagen, extra vakantiedagen, …

Wat je graag wilt van extra legale voordelen is logischerwijze iets dat je voor jezelf dient uit te maken. We inspireren je graag met wat voorbeelden van extralegale voordelen (puntje 9)!

Tip 3: Bouw het gesprek op

Maak niet de fout om onmiddellijk te beginnen over het loon dat je graag wilt krijgen. Overtuig je werkgever eerst van je kwaliteiten en beschikbare kennis. Op die manier beschik je over betere kaarten om te onderhandelen over je loon.

Daarnaast vermijd je dat je te hebberig overkomt. Het laatste wat je wilt in gesprek met je (toekomstige) werkgever is dat hij/zij denkt dat je je werk alleen maar doet om het geld.

Dan is het tijd voor de vierde tip over hoe je onderhandelt over je loon.

Tip 4: Leg de bal in het kamp van je werkgever

Noem zelf nooit als eerste een bepaald bedrag. Een goede aanwervingsmanager of alerte werkgever laat jou eerst aan het woord om een loon voor te stellen

Om jezelf hierbij niet in de voet te schieten, zet je best een “salarisrange” waar jijzelf achterstaat. Het minimumloon van de salarisrange die je voorstelt is het loon waar je op voorhand genoegen mee zou nemen en het maximum loon is een realistisch loon waar je heel tevreden mee zou zijn. Zeg dus niet één bepaald bedrag.

Tip 5: Stel vragen, dat is je recht

Staat je werkgever open voor een loonsverhoging? Durf dan vragen te stellen, zodat je beschikt over zo veel mogelijk informatie.

  • Hoeveel extra vakantiedagen krijg je?
  • Wat is het maandelijkse bedrag op je tankkaart?
  • Hoeveel bedragen je maaltijdcheques?
  • Krijg je een bedrijfswagen? Wat is het maximumbedrag voor je bedrijfswagen?

Tip 6: Doe voorbereidend onderzoek

Ga nooit in een sollicitatiegesprek of onderhandeling over je loon zonder voorbereidend werk. Doe onderzoek over het bedrijf en zie hoe jij van waarde kan zijn of reeds bent. 

Als je al actief bent in het bedrijf en je wilt onderhandelen over je loon, stel dan een portfolio samen van projecten waar je (succesvol) aan hebt bijgedragen. Op die manier kan je tastbare ‘bewijzen’ voorleggen over het feit dat je goed werk levert.

Extra tip: Vermeld je salaris bij je vorige werkgever niet

Een extra tip over hoe je onderhandelt over je loon: Vermeld het salaris van bij je vorige werkgever niet in een sollicitatiegesprek. Wat je daar verdiende doet er niet toe. Het kan een heel vertekend beeld geven over wat je waard bent. Het kan ook afschrikkend werken omdat je zo laat blijken dat je met je gedachten nog bij je vorige werk zit. Niet doen!

Een suggestie met een vernieuwend perspectief

Bekijk de video van Simon Sinek en van Jordan Peterson – Twee business goeroes met oog voor oplossingsgericht handelen. Ze bieden je een nieuwe kijk op hoe je een gesprek over loononderhandeling kan aanpakken.

Conclusie

Het komt alleen neer op zelfzeker zijn en de nodige voorbereiding doen. Sta stevig in je schoenen en durf te streven naar een loon waar jij genoegen mee neemt. Kijk hierbij verder dan je brutoloon. Neem ook extra legale voordelen mee op in je onderhandelingen. Zorg ervoor dat jullie zo tot een compromis kunnen komen waar jullie zich beide in kunnen vinden.

Heeft deze blog je geholpen? We hebben nog tal van blogs over tipshow-to’s en toffe reisbestemmingen voor studenten!