Skip to main content

Vraag jij je af hoe jouw lichaamstaal moet zijn tijdens een sollicitatiegesprek?

Tijdens een sollicitatiegesprek geef je eigenlijk al een eerste indruk met je lichaamstaal zonder dat je het doorhebt. Het is belangrijk dat je een lichaamshouding aan die belangstelling uitstraalt, maar die toch ontspannen overkomt. Uiteraard zijn er do’s en don’ts waar je toch wel best mee rekening moet houden.

1. Hoofd, gezicht en ogen

Het is belangrijk dat je tijdens het gesprek let op het hoofd, gezicht en de ogen van de interviewer. Je kan hieruit afleiden hoe hij of zij zich effectief voelt. Zorg ervoor dat je direct oogcontact maakt. Dit straalt zelfvertrouwen en interesse uit. Als je een licht gekanteld hoofd houding hebt, toont dit altijd interesse en empathie. Zorg voor een gemeende glimlach, dit heeft veel betekenis.

2. Armen en handen

Zorg ervoor dat je een open houding hebt en zeker niet met gekruiste armen zit. Gekruiste armen zijn meestal een teken voor onbehangen. Zet vervolgens met je handen kracht in je woorden. Handgebaren impliceren meestal passie.

3. Houding

Houding is een weerspiegeling over hoe een persoon zich voelt. Zorg ervoor dat je een rechtzittende houding hebt. Dit geeft aan dat je zelfzeker bent en op je gemak zit. Het is niet de bedoeling dat je een ineengedoken lichaamshouding hebt. Dit geeft aan dat je geen zin hebt in het gesprek of defensief bent.

werkgever, werknemer, kandidaat, solliciteren, gesprek

4. Benen en voeten

Hoewel vele mensen denken dat de benen en voeten geen rol spelen, helaas is dit ook belangrijk. Ook kan de interviewer aan de houding van je benen en voeten zien hoe je jou voelt.

Het gaat als vervolgens:

  • Wanneer je twee voeten in jouw richting wijzen impliceer je interesse en openheid.
  • Wanneer een voet die van je weg wijst. Wil dit zeggen dat je die persoon weg wilt.
  • Gekruiste benen geven aan dat de persoon zich gesloten openstelt.
  • Het verplaatsen of een zenuwtrekje van je been wijst op stress.

5. Hand schudden is pure wetenschap

Vergeet niet dat de hand schudden een gebruikelijke eerste zet is zodra je iemand ontmoet. Hoe je dat doet, vertelt echter al heel veel over je intenties en de manier waarop jullie met elkaar zullen omgaan. De eerste handdruk is van groot belang, hoe steviger je een hand schudt, hoe betrouwbaarder en enthousiaster je zal overkomen.

Heeft deze blog je geholpen? We hebben nog tal van blogs over tips, how-to’s en toffe reisbestemmingen voor studenten!