Skip to main content
Handshake, overeenkomst, overeenkomen, solliciteren

5 tips rond lichaamstaal tijdens een sollicitatiegesprek

By Voor studenten

Vraag jij je af hoe jouw lichaamstaal moet zijn tijdens een sollicitatiegesprek?

Tijdens een sollicitatiegesprek geef je eigenlijk al een eerste indruk met je lichaamstaal zonder dat je het doorhebt. Het is belangrijk dat je een lichaamshouding aan die belangstelling uitstraalt, maar die toch ontspannen overkomt. Uiteraard zijn er do’s en don’ts waar je toch wel best mee rekening moet houden.

1. Hoofd, gezicht en ogen

Het is belangrijk dat je tijdens het gesprek let op het hoofd, gezicht en de ogen van de interviewer. Je kan hieruit afleiden hoe hij of zij zich effectief voelt. Zorg ervoor dat je direct oogcontact maakt. Dit straalt zelfvertrouwen en interesse uit. Als je een licht gekanteld hoofd houding hebt, toont dit altijd interesse en empathie. Zorg voor een gemeende glimlach, dit heeft veel betekenis.

2. Armen en handen

Zorg ervoor dat je een open houding hebt en zeker niet met gekruiste armen zit. Gekruiste armen zijn meestal een teken voor onbehangen. Zet vervolgens met je handen kracht in je woorden. Handgebaren impliceren meestal passie.

3. Houding

Houding is een weerspiegeling over hoe een persoon zich voelt. Zorg ervoor dat je een rechtzittende houding hebt. Dit geeft aan dat je zelfzeker bent en op je gemak zit. Het is niet de bedoeling dat je een ineengedoken lichaamshouding hebt. Dit geeft aan dat je geen zin hebt in het gesprek of defensief bent.

werkgever, werknemer, kandidaat, solliciteren, gesprek

4. Benen en voeten

Hoewel vele mensen denken dat de benen en voeten geen rol spelen, helaas is dit ook belangrijk. Ook kan de interviewer aan de houding van je benen en voeten zien hoe je jou voelt.

Het gaat als vervolgens:

  • Wanneer je twee voeten in jouw richting wijzen impliceer je interesse en openheid.
  • Wanneer een voet die van je weg wijst. Wil dit zeggen dat je die persoon weg wilt.
  • Gekruiste benen geven aan dat de persoon zich gesloten openstelt.
  • Het verplaatsen of een zenuwtrekje van je been wijst op stress.

5. Hand schudden is pure wetenschap

Vergeet niet dat de hand schudden een gebruikelijke eerste zet is zodra je iemand ontmoet. Hoe je dat doet, vertelt echter al heel veel over je intenties en de manier waarop jullie met elkaar zullen omgaan. De eerste handdruk is van groot belang, hoe steviger je een hand schudt, hoe betrouwbaarder en enthousiaster je zal overkomen.

Heeft deze blog je geholpen? We hebben nog tal van blogs over tips, how-to’s en toffe reisbestemmingen voor studenten!

Vakantie geld uitbetaald niet werken vakantiegeld

Ik ben afgestudeerd, wanneer heb ik recht vakantie?

By Voor studenten

Het is zover!

Na jarenlang studeren heb je jouw diploma in the pocket! Je bent volledig klaar met je studiejaren en betreedt de arbeidsmarkt. Een nieuwe start, maar ook heel veel regels en kansen die totaal anders zijn tegenover de voorbijgaande studiejaren. Je stapt in een andere wereld, dus kan het zijn dat je misschien wat vragen hebt. Vraag jij je af hoe het zit met je vakantiedagen? Of op welke soorten verlof je recht hebt aan het begin van je loopbaan? In deze blog zullen wij je alles verder toelichten.  Here we go!

Betaald verlof

Vanaf je begint met werken heb je recht op een bepaald aantal wettelijke en betaalde vakantiedagen. Als je een volledig jaar voltijds in de privésector hebt gewerkt heb je twintig betaalde vakantiedagen die je het jaar erop kan opnemen. Wanneer je zes dagen in de week werkt, heb je recht op 24 vakantiedagen. Kort samengevat werk je om je vakantie het volgende jaar te kunnen financieren.

Opgelet!
Wanneer je begint met je eerste job, zal je misschien niet meteen al je vakantiedagen kunnen opnemen. Wat vanzelfsprekend is aangezien je het jaar voordien maar enkele maanden of weken hebt gewerkt.

Jeugdvakantie

Vraag jij je af wanneer je recht hebt op jeugdvakantie? Je hebt recht op jeugdvakantie wanneer je voldoet aan de vier voorwaarden.

Voorwaarden

Het is belangrijk dat je op 31 december van het jaar waarin je bent afgestudeerd, nog geen 25 jaar oud bent. Ook heb je datzelfde jaar minstens één maand een contract als werknemer en moet je minstens 13 dagen gewerkt hebben. Tenslotte heb je al je wettelijke vakantiedagen al opgebruikt.

Heb je bij elke voorwaarden ‘ja’ geknikt? Dan heb je recht op vier weken jeugdverlof, die je kan aanvragen bij je werkgever. Je moet dit verlof nog eens officieel aanvragen bij de Rijksdienst Arbeidsvoorziening of RVA. Hiervoor moet je een aanvraagformulier invullen, dat je later moet bezorgen aan je vakbond. Heb je geen vakbond? Dan moet je deze bezorgen aan de Hulp kas voor Werkloosheidsuitkeringen.

Jeugdverlof is extra vakantiegeld dat je krijgt en wordt het dus niet verrekend op je vakantiegeld van het volgende jaar.

wapperende vlag lucht Europa trots

Europees verlof

Wanneer je geen recht hebt op jeugdvakantie, krijg je misschien wel Europees verlof. Je kan dit verlof ook wel aanvullende vakantie noemen. Voor het Europees verlof moet je uiteraard ook aan enkele voorwaarden voldoen. Eerst en vooral moet je aan de slag gaan als werknemer. Je moet meer dan drie maanden gewerkt hebben in het jaar waar je Europees verlof aanvraagt. Wanneer je in die periode hebt gewerkt, komt dat neer op vijf verlof of zes dagen als je zes dagen per week hebt gewerkt.

Ook moet je het voor dit soort verlof navragen bij je werkgever en hierna een aanvraagformulier indienen, maar deze keer bij de Rijksdienst Jaarlijkse Vakantie of RJV.

Ik werk in het onderwijs of voor de overheid, wat dan?

Werk je in het onderwijs of de overheidssector? Dan moet je alles wat we hierboven in de blog hebben toegelicht vergeten. Bij de overheid krijg je direct vakantiedagen wanneer je start, ook als je het jaar voordien nog niet hebt gewerkt

Heeft deze blog je geholpen? We hebben nog tal van blogs over tips, how-to’s en toffe reisbestemmingen voor studenten!

werk stage connectie relatie opbouwen werkzoekende stagiair

Gebruik jij als student LinkedIn?

By Voor studenten

Waarom moet ik als student LinkedIn gebruiken?

Vraag jij je af waarom je per se LinkedIn moet gebruiken en welke voordelen dat dit platform heeft op jouw studentenleven? In deze blog zullen we het hierover hebben! Here we go!

Connecties

Via LinkedIn kan je heel gemakkelijk connecties maken, zeker ook met je collega-studenten, zodat je na je studie beschikt over een zeer interessant en waardevol netwerk. Hoe meer connecties, hoe meer je zichtbaar wordt voor recruiters, wat je zal helpen bij het vinden van een stageplaats of een job later. Je moet het eigenlijk bekijken als een curriculum vitae die je altijd mee hebt. Al je werkervaringen en studies staan hierop vermeld.

Informatie over bedrijven

Je kan op LinkedIn meer te weten komen over de bedrijfswereld. Hiermee bedoelen we dat je meer informatie kan verzamelen over het bedrijf. Wanneer je hun profiel doorneemt kan je zien welke service ze effectief aanbieden en wat ze zojuist doen.

Informatie platform

Je kan ook heel veel informatie verzamelen via LinkedIn over de sectoren waar je interesse in hebt. Zo moet je niet een hele zoektocht uitvoeren wanneer je vastzit met een vraag in verband met een sector.

 

Stage of werk

Je kan via LinkedIn ook gemakkelijk werk of een stageplaats vinden. De bedrijven die een stagiair zoeken zullen dit delen op hun LinkedIn-profiel en ook laten delen aan andere rekruteringsbedrijven. Zo zal het via via tot bij jou komen of omgekeerd. Wanneer de bedrijven die een stagiair zoeken jouw profiel hebben gevonden zullen zij je profiel eerst gedetailleerd doornemen en op basis daarvan met jou contact opnemen. Heb je toch niet de juiste stageplaats gevonden? Dan kan je altijd bij Squire terecht voor het vinden van stageplaatsen.

Connectie kennismaken relatie werk stage netwerken

Tips voor een goede LinkedIn-account

Zorg ervoor dat je een gestructureerd profiel hebt

Een profiel is statisch. Je kan het altijd aanvullen en updaten. Het is je online visitekaartje. Het is dus belangrijk dat je jouw profiel altijd aanvult. Zo wordt je profiel beter zichtbaar en word je sneller gevonden. Ook is het zeer belangrijk dat je een professionele profielfoto hebt en niet eentje van op een of ander feestje!

 

Start snel met het maken van connecties

Hoe meer connecties je hebt, hoe meer dat dit iets zegt over jou als persoon. Zo kunnen mensen ook direct zien of jullie gemeenschappelijke connecties hebben. De meest effectieve mensen hebben een groot netwerk op LinkedIn.

 

Volg nu al bedrijven die je interessant vindt

Tijdens het studeren ga je ongeacht in contact komen met bepaalde bedrijven die je  interessant vindt. Je kan hun beginnen volgen op LinkedIn. Het kan zijn dat ze een connectie hebben met bedrijven waar jij later bij zou willen werken. Zo kan je via via in contact komen met het bedrijf waar je bij wilt werken.

 

Voeg je studentenjobs & stageplaatsen

Het is belangrijk dat je op je LinkedIn-profiel ook plaatst wat je ervaringen zijn op vlak van stages en studentenjobs. Je moet wel duidelijk beschrijven wat je hebt gedaan tijdens het volgen van stage of werken. Bedrijven vinden het altijd interessant om te weten wat voor werk je hebt moeten uitvoeren of presteren.

 

Maak connecties met je docenten

Het kan goed van pas komen om connecties te maken met je docenten. Zij hebben ongeacht ook heel wat connecties op hun LinkedInaccount. Stel dat je docent een reactie plaatst onder een of ander bericht dan kan jij dit meteen zien. Het kan zijn dat jij dan toevallig interesse hebt, maar geen connectie hebt met die persoon. Je docent kan een tussenpersoon zijn om een connectie te maken tussen jullie.

Heeft deze blog je geholpen? We hebben nog tal van blogs over tips, how-to’s en toffe reisbestemmingenvoor studenten!

Relax, even genieten, rusten van het zonnetje

Hoe vlieg ik er terug in na de zomervakantie?

By Voor studenten

Na maandenlang lessen en stages kijken we uit naar de zomervakantie. Dit is het beste moment om even alles te resetten en te genieten. Twee volle maanden waarin je kan gaan reizen en heel veel tijd kan spenderen met je familie en je geliefden. Helaas vinden we dat de zomervakantie zeer snel voorbijgaat. Ook is het niet gemakkelijk om na de zomervakantie terug te keren naar je routine leven. In deze blog zullen we bespreken hoe je dit het best kan aanpakken en hoe je snel terug je routine leven kan vangen.

Planning

Het is belangrijk dat je direct een planning opmaakt nadat je zomervakantie is afgerond. Zo weet je wat je te wachten staat en wat je in orde moet brengen voor een bepaalde datum of tijdstip.

Uitstelgedrag

We weten dat het zeer moeilijk is om terug aan schoolwerk te beginnen na twee maanden vakantie. Het is dus belangrijk dat je niets uitstelt en op tijd begint aan je schoolwerk. Zo rol je jouw eigen terug in je routine leven zonder dat je het doorhebt.

Rusten, gezond leven, slaapritme

Slaapritme

Gedaan met het uitgaan en/of laat opblijven. Een goed slaapritme is zeer belangrijk, deze beïnvloedt door de dag je gedrag en je manier van nadenken. Hoe beter je slaapt, hoe beter je zal presteren op elk vlak. Je moet een bepaald slaapritme hebben, zo ben je meer fit en actief.

Belonen

Na een week school of stage is het ook wel belangrijk dat je jouw eigen even zal belonen. Dit wil zeggen dat je tijdens het weekend of doordeweeks een dag tijd moet maken voor jezelf. Dit zorgt ervoor dat je even tot adem kunt komen en hierna weer terug aan de slag kan gaan.

Weekend

We weten allemaal dat weekenden dienen voor te uitslapen, maar niet na de zomervakantie. Sta vroeg op totdat je jouw routine leven weer terug onder de knie hebt. Maak ook een degelijke planning op voor tijdens het weekend. Het is belangrijk dat je zowel tijd maakt voor jezelf als voor school.

 

Heeft deze blog je geholpen? We hebben nog tal van blogs over tips, how-to’s en toffe reisbestemmingen voor studenten!

Om te beginnen zal ik vertellen dat er geen vast dagschema is. Iedere week is anders. Soms is het een week meer op kantoor, vaak in de winkel of winkels verhuizen. Vanaf dag 1 van de stage was ik zelf verantwoordelijk voor mijn eigen taken. Het takenpakket is na een tijdje groter geworden. Verantwoordelijkheidszin is dus zeer belangrijk. Vragen mag ik wel steeds stellen en daardoor leer ik iedere dag bij.

Succesverhaal CDKN Conceptstore – Digital marketingstagiair Marieke

By Testimonials

Hoe ziet jouw dag eruit?

Om te beginnen zal ik vertellen dat er geen vast dagschema is. Iedere week is anders. Soms is het een week meer op kantoor, vaak in de winkel of winkels verhuizen. Vanaf dag 1 van de stage was ik zelf verantwoordelijk voor mijn eigen taken. Het takenpakket is na een tijdje groter geworden. Verantwoordelijkheidszin is dus zeer belangrijk. Vragen mag ik wel steeds stellen en daardoor leer ik iedere dag bij.

Zo gaat een kantoordag:

Tegen 10u00 begin ik op kantoor in Schilde. Daar kruip ik met mijn computer in een binnenzwembad dat omgetoverd werd tot bureau. Zo zit je op ooghoogte met het gras buiten. Dan werk ik mijn mails bij en start ik aan een van de taken op het lijstje. Er zijn deadlines maar over het algemeen projecten die wat langer duren en daarin kies ik zelf de volgorde. Meestal zijn dit foto’s of beschrijvingen toevoegen aan de webshop en de website zelf onderhouden. Het kunnen ook nieuwsbrieven zijn of statistieken maken. Verder is het de sociale media onderhouden, op voorhand ontwerpen, contentplanningen maken en inplannen of live plaatsen. Idealiter maak ik zelf ook de content wanneer ik in de winkel sta.

Bij CDKN kan je terecht als je fan bent van variatie en een positieve attitude hebt.

Wat doet CDKN Conceptstore?

CDKN Conceptstore opent pop-upwinkels in shoppingcentra en op andere populaire locaties. Daar verkopen we producten zoals kleding, accessoires, voeding, cosmetica, bedlinnen en andere toffe zaken van meer dan 200 verschillende ondernemers. Zo hebben zij die geen winkel kunnen/willen openen de luxe om toch te verkopen. Wij voorzien fysieke winkels en een webwinkel, personeel en platformen op sociale media.

Om te beginnen zal ik vertellen dat er geen vast dagschema is. Iedere week is anders. Soms is het een week meer op kantoor, vaak in de winkel of winkels verhuizen. Vanaf dag 1 van de stage was ik zelf verantwoordelijk voor mijn eigen taken. Het takenpakket is na een tijdje groter geworden. Verantwoordelijkheidszin is dus zeer belangrijk. Vragen mag ik wel steeds stellen en daardoor leer ik iedere dag bij.

Zoek jij zelf nog een stagiair of de ideale stageplaats?

Maak dan vandaag nog een account aan en start jouw queeste.

work - life balance, meditation, sunrise

Succesvolle carrière na je studies

By Voor studenten
carrière, studeren, nadenken, keuze, bureau, handen in het haar

Na jaren van hard werken en studeren is het moment aangebroken om de volgende stap te zetten na het afstuderen. Het maken van de juiste keuze voor je eerste baan kan een uitdagende en cruciale beslissing zijn. Om een succesvolle carrière na je studies te creëren die aansluit bij je interesses en doelen, zijn er diverse factoren waar je rekening mee moet houden. In deze blog zullen we de onmisbare factoren bespreken die je kunnen helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing en het succesvol starten van je loopbaan.

Identificeer je interesses en passies

Het is van groot belang om te ontdekken waar je werkelijk in geïnteresseerd bent en wat je passies zijn. Denk terug aan de vakken, projecten of stages die je tijdens je studie het meest hebben geïnspireerd. Door je interesses en passies te volgen, zul je meer voldoening uit je werk halen en gemotiveerder zijn om te groeien en te excelleren.

Evaluatie van vaardigheden en sterke punten

Neem de tijd om je unieke vaardigheden en sterke punten te identificeren. Reflecteer op eerdere prestaties, vraag feedback aan professoren en mentoren, en maak een inventaris van je vaardigheden. Deze zelfevaluatie stelt je in staat om je sterke punten toe te passen in verschillende werkgebieden, wat bijdraagt aan succes en zelfvertrouwen in je carrière. Zet deze sterke punten ook in je CV zodat je tijdens een sollicitatiegesprek  dit ook kunt aanhalen. Andere tips voor een vlotte sollicitatie kan je in een andere blog terugvinden.

Waarden en bedrijfscultuur

Naast het evalueren van je eigen waarden, is het belangrijk om te onderzoeken of de waarden van een organisatie overeenkomen met de jouwe. Besteed aandacht aan de bedrijfscultuur en de missie van een organisatie. Een goede match tussen jouw waarden en de bedrijfscultuur creëert een positieve werkomgeving waarin je jezelf kunt ontwikkelen en floreren.

vergadering, meeting, gezellig, waarden en bedrijfscultuur

Loopbaanontwikkeling en groeimogelijkheden

Kies voor een baan met mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling en groei op lange termijn. Onderzoek of een organisatie training, mentorprogramma’s of doorgroeimogelijkheden biedt. Door jezelf voortdurend uit te dagen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, leg je een solide basis voor een succesvolle carrière.

Sectoren met groeipotentieel

Verken sectoren die momenteel interessante kansen bieden voor pas afgestudeerden. Denk aan opkomende technologieën, duurzaamheid, gezondheidszorg en e-commerce. Deze sectoren bieden spannende mogelijkheden om impact te maken en je vaardigheden verder te ontwikkelen in snel evoluerende gebieden. Als je nog niet goed weet in welke sector je terecht wilt komen, kan je altijd de test doen van de VDAB.

Netwerken en professionele relaties

Het opbouwen van een professioneel netwerk is van onschatbare waarde op je weg van een succesvolle carrière na je studies. Bezoek carrièrebeurzen, sluit je aan bij professionele organisaties en maak gebruik van online platforms om in contact te komen met anderen in jouw vakgebied. Een website dat je kan helpen bij het vinden van dergelijke events is SINC Antwerpen. Het cultiveren van authentieke relaties en het delen van kennis kan deuren openen en waardevolle mentorrelaties tot stand brengen.

netwerk, event, netwerking, relationships

Financiële overwegingen

Financiële overwegingen spelen een rol bij het maken van een carrièrekeuze. Onderzoek salarisverwachtingen, vergelijk arbeidsvoorwaarden en houd rekening met de kosten van levensonderhoud in verschillende steden of regio’s. Hoewel een goed salaris belangrijk is, moet je ook rekening houden met andere aspecten, zoals groeimogelijkheden en secundaire arbeidsvoorwaarden.

Work-life balance

Het vinden van een goede balans tussen werk en privéleven is essentieel voor je welzijn en succes op lange termijn. Stel grenzen, plan vrije tijd en zorg goed voor jezelf. Een gezonde work-life balance helpt bij het voorkomen van burn-out, het bevorderen van geluk en het behouden van langdurige motivatie in je loopbaan.

work - life balance, meditation, sunrise

Zelfreflectie en aanpassing

Blijf openstaan voor zelfreflectie en wees bereid je aan te passen aan nieuwe omgevingen en uitdagingen. Blijf groeien en ontwikkelen, identificeer leermogelijkheden en zoek naar feedback. Het vermogen om jezelf aan te passen en te groeien, is van onschatbare waarde in een snel veranderende arbeidsmarkt.

Het belang van enthousiasme en toewijding

Laat enthousiasme en toewijding de drijvende kracht zijn achter je carrière. Een positieve houding, motivatie en toewijding maken het verschil en creëren nieuwe kansen. Behoud je enthousiasme, zelfs wanneer je met uitdagingen wordt geconfronteerd, en wees een positieve invloed op je werkomgeving.

Conclusie

Het maken van de juiste keuze voor je eerste baan na je studies is van cruciaal belang voor het creëren van een betekenisvolle en succesvolle carrière. Door rekening te houden met de hierboven besproken onmisbare factoren, kun je een weloverwogen beslissing nemen en met vertrouwen de volgende stap in je professionele leven zetten. Blijf trouw aan je interesses, waardeer je sterke punten en blijf jezelf ontwikkelen. Met enthousiasme, toewijding en de juiste mindset ben je klaar om te floreren in je nieuwe professionele avontuur.

succesvol, betekenisvol, geslaagd, good vibes

Beste reisbestemmingen voor studenten: Zomervakantie

By Voor studenten

Met de zomer om de hoek, is het de perfecte tijd om je reisplannen te maken en een onvergetelijke vakantie te plannen. Europa heeft zoveel mooie bestemmingen om uit te kiezen, dat het moeilijk kan zijn om te beslissen waar je naartoe wilt. Wij sommen de beste reisbestemmingen voor studenten op voor in de zomervakantie. Ze zijn allemaal het overwegen waard!

Leuke zomerbestemming 1: Barcelona, Spanje

Barcelona heeft werkelijk alles te bieden: een rijke geschiedenis, adembenemende architectuur, een bruisend nachtleven, verrukkelijk eten en zonovergoten stranden. Deze stad is absoluut de perfecte bestemming voor een onvergetelijke zomervakantie. Barcelona kent talloze bezienswaardigheden, zoals de wereldberoemde Sagrada Familia, het betoverende Park Güell en het prachtige Casa Batlló. Maak een wandeling over de levendige Ramblas, dé iconische boulevard van de stad, of verken de historische gotische wijk. Voor ontspanning en zonnebaden is het strand van Barceloneta de ideale plek. En laten we het bruisende nachtleven niet vergeten! Barcelona staat bekend om zijn vele bars en clubs, waar je kunt genieten van verfrissende drankjes en dansen tot in de vroege uurtjes.

Leuke zomerbestemming 2: Santorini, Griekenland

Het is lastig om slechts één regio in Griekenland te kiezen, gezien het land zoveel te bieden heeft. Toch is een bezoek aan Santorini absoluut een must. Santorini behoort tot de meest romantische bestemmingen in heel Europa en biedt een adembenemend uitzicht over de betoverende Egeïsche Zee. Dit eiland staat bekend om zijn karakteristieke witte huizen met sierlijke blauwe koepels en smalle straatjes die erg uitnodigend werken om te gaan verkennen. Breng een bezoek aan de schilderachtige stadjes Oia en Fira, waar je kunt genieten van onvergetelijke zonsondergangen. Vergeet ook niet de prachtige stranden van het eiland, waaronder het wereldberoemde Red Beach. Bovendien is Santorini een paradijs voor wijnliefhebbers, met verschillende wijnhuizen waar je kunt genieten van de heerlijke lokale wijnen.

Leuke zomerbestemming 3: Amalfikust, Italië

De Amalfikust wordt beschouwd als een van de meest adembenemende kustlijnen ter wereld, met een spectaculair uitzicht op de uitgestrekte Middellandse Zee. Langs deze kustlijn vind je charmante stadjes, zoals Positano, Amalfi en Ravello. Verken de kleurrijke huizen en smalle straatjes van Positano, bewonder de indrukwekkende kathedraal van Amalfi en ontdek de prachtige tuinen van Villa Cimbrone in Ravello. Bovendien kun je de kustlijn per boot verkennen en genieten van het schitterende panorama van kliffen en zee. Het is niet al te ver, wat het perfect maakt voor een studentenreis!

Leuke zomerbestemming 4: Lissabon, Portugal

Lissabon, de geliefde hoofdstad van Portugal, is een fantastische zomerbestemming in Europa. Met zijn vele bezienswaardigheden, heerlijk eten en zonnig weer is het de ideale plek om te genieten. De stad ademt een rijke geschiedenis en betovert met kleurrijke gebouwen en middeleeuwse kastelen. Proef de beroemde Portugese keuken, geniet van heerlijke wijnen en ontspan op de prachtige stranden van Cascais en Estoril. Of je nu kiest voor een culturele reis of een ontspannen vakantie aan zee, Lissabon heeft voor ieder wat wils. Ontdek deze veelzijdige stad en beleef een onvergetelijke ervaring!

Leuke zomerbestemming 5: Praag, Tsjechië

Praag is dé ideale bestemming voor een boeiende citytrip. Het heeft een rijke geschiedenis, adembenemende architectuur en een bruisende sfeer. De stad barst van de middeleeuwse gebouwen, charmante pleinen en pittoreske straatjes. Tijdens een wandeling door de stad ontdek je al het moois. Praag biedt ook een scala aan culturele activiteiten, zoals opera- en balletvoorstellingen en kunstgalerijen. Bovendien staat de stad bekend om zijn heerlijke bier en lokale gerechten, waardoor je volop kunt ontspannen en genieten van de zomer. Als studenten denken aan Tsjechië, denken ze vaak niet aan Praag, maar het is echt het overwegen waard!

Leuke zomerbestemming 6: Valencia, Spanje 

Valencia is dé zomerbestemming in Europa die je niet mag missen. Deze prachtige stad aan de oostkust van Spanje heeft alles wat je zoekt voor een geweldige vakantie. Denk aan heerlijke stranden, historische gebouwen, moderne architectuur en prachtige parken en tuinen. Verken de stad op de fiets of te voet, proef de smaakvolle tapas en wijnen, en relax op het strand. Vergeet vooral niet om een bezoek te brengen aan de iconische Stad van Kunsten en Wetenschappen, een futuristisch complex vol musea en theaters. Valencia is een absolute favoriet waar je simpelweg ooit in je leven moet zijn geweest, en liefst tijdens je studententijd!

Leuke zomerbestemming 7: Fuerteventura, Canarische Eilanden

Fuerteventura, een van de Canarische Eilanden, is er ook eentje om te overwegen als leuke zomerbestemming voor studenten. Met prachtige stranden, kristalhelder water en perfecte condities voor windsurfen en kitesurfen, is dit eiland een waar paradijs voor watersportliefhebbers. Bovendien is het klimaat het hele jaar door mild en zonnig, waardoor het een ideale plek is om te ontspannen en van de zon te genieten. Of je nu wilt genieten van een ontspannen vakantie of juist op zoek bent naar een avontuurlijke trip vol watersporten, Fuerteventura heeft voor iedereen iets te bieden, ook studenten!

Leuke zomerbestemming 8: Amsterdam, Nederland

Wil je deze zomer niet te ver van huis afdwalen, dan is Amsterdam the place to be. In Amsterdam leer je over de (Nederlandse) cultuur en geschiedenis, geniet je van lekker eten of slenter je met je partner door de gezellige straatjes van de Nederlandse hoofdstad. Breng zeker een bezoek aan het beroemde Rijksmuseum, ontdek lokale specialiteiten op de Albert Cuypmarkt en geniet van een drankje op het terras aan het water.

Hou je niet van ouderwetse musea? Breng dan zeker een bezoek aan het Moco Museum, een modern museum dat erg populair is bij jongeren.Het zal je zeker een andere kijk op het woord “museum” geven. Daarnaast is de stad goed bereikbaar en heeft het uitstekende verbindingen met het openbaar vervoer, waardoor je gemakkelijk naar andere delen van Nederland reist. Boek dus snel een ticket naar Amsterdam en ontdek waarom deze stad zo’n populaire zomerbestemming is.

Leuke zomerbestemming 9: Valletta, Malta

Als je op zoek bent naar een unieke zomerbestemming, dan is Valetta, de prachtige hoofdstad van Malta, een geweldige keuze. Deze charmante stad aan de Middellandse Zee heeft een rijke geschiedenis, adembenemende architectuur, en prachtige stranden. Of je nu wilt genieten van de zon op het strand of de stad wilt verkennen, er is genoeg te zien en te doen in Valetta. Verken de historische straatjes, bezoek het imposante St. John’s Co-Cathedral en geniet van de lokale specialiteiten in de gezellige cafés en restaurants. Met een mild klimaat, warme zee en een rijke culturele geschiedenis is Valetta een perfecte bestemming voor een zomerse vakantie.

Leuke zomerbestemming 10: Capri, Italië

Ten slotte, lieten we het beste voor het laatst, ‘Capri, Italië’. Capri is de perfecte bestemming voor een onvergetelijke zomerervaring in Europa. Gelegen in de golf van Napels, biedt deze stad een adembenemend uitzicht op de Middellandse Zee, kristalheldere wateren, kleurrijke huizen en smalle straatjes. Capri is ook de thuisbasis van enkele van de meest exclusieve winkels en restaurants van Europa, waar je kunt genieten van heerlijke lokale gerechten en wijnen. Of je nu wilt ontspannen op een van de vele prachtige stranden, de oude Romeinse ruïnes wilt verkennen, of gewoon wilt genieten van het adembenemende uitzicht op de bergen en de zee, Capri zal je zeker niet teleurstellen! Vergeet niet om de beroemde Blue Grotto te bezoeken, een grot die alleen toegankelijk is per boot, en waar het water een mysterieuze blauwe kleur heeft. Kortom, als je op zoek bent naar een luxe en onvergetelijke zomerervaring in Europa, is Capri de beste keuze.

Conclusie

Samengevat bieden deze 10 Europese zomerbestemmingen een scala aan mogelijkheden voor een onvergetelijke vakantie. Barcelona, Santorini, de Amalfikust, Lissabon, Praag, Valencia, Fuerteventura, Amsterdam, Valletta en Capri hebben elk hun eigen unieke charme en attracties die zorgen voor een gevarieerde en boeiende reiservaring. Of je nu wilt genieten van adembenemende architectuur, ontspannen op zonovergoten stranden, de rijke geschiedenis wilt verkennen of wilt genieten van bruisend nachtleven, deze bestemmingen hebben voor elk wat wils. Bereid je voor op een zomer vol ontdekkingen, avonturen en onvergetelijke momenten terwijl je geniet van de pracht en praal van Europa. Het enige wat je hoeft te doen is je koffers pakken en op weg gaan naar een van deze geweldige zomerbestemmingen voor studenten.

In deze blog geven we je tips hoe je als bedrijf een aantrekkelijke en inclusieve stagevacature opstelt die generatie Z en andere culturen aanspreekt.

Hoe maak je een stagevacature die aantrekkelijk is voor Generatie Z en andere culturen?

By Voor bedrijven

Een stagevacature is een belangrijk middel om de juiste kandidaten aan te trekken voor een stageplaats binnen jouw bedrijf. Het is dan ook van belang om deze vacature aantrekkelijk en pakkend te maken. Hierbij is het echter wel belangrijk om rekening te houden met verschillende generaties en culturen. In deze blog geven we je tips hoe je als bedrijf een aantrekkelijke en inclusieve stagevacature opstelt die generatie Z en andere culturen aanspreekt.

Laat zien wie je bent als bedrijf

Generatie Z is een generatie die op zoek is naar zingeving, authenticiteit en diversiteit. Ze willen werken voor een bedrijf dat bij hen past, dat een positieve impact heeft op de wereld en dat ruimte biedt voor hun eigen identiteit en ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat je stagevacature laat zien wie je bent als bedrijf, wat je visie, missie en waarden zijn, hoe je omgaat met maatschappelijke thema’s zoals duurzaamheid, diversiteit en inclusie, en hoe je de cultuur en sfeer binnen je organisatie beschrijft. Gebruik bijvoorbeeld foto’s, video’s of testimonials van huidige of voormalige stagiairs om een beeld te geven van hoe het is om bij jou te werken.

Geef aan welke eisen je stelt

Naast het beschrijven van de taken en verantwoordelijkheden, is het ook belangrijk om aan te geven welke eisen je stelt aan de potentiële stagiair. Geef bijvoorbeeld aan welke opleiding of studierichting je verwacht en welke vaardigheden en kennis de stagiair moet bezitten. Vermijd daarbij het stellen van onrealistische eisen en wees flexibel waar dat kan.

Geef aan welke mogelijkheden er zijn voor persoonlijke ontwikkeling

Generatie Z en andere culturen hechten veel waarde aan persoonlijke ontwikkeling en groei. Geef dan ook aan welke mogelijkheden er zijn voor persoonlijke ontwikkeling en welke trainingen en workshops er beschikbaar zijn voor de stagiair. Hiermee laat je zien dat je als bedrijf investeert in de persoonlijke ontwikkeling van de stagiair en dat je hem of haar graag verder helpt in zijn of haar carrière.

Maak je vacaturetekst begrijpelijk

Een van de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden bij het opstellen van een stagevacature is de taal die je gebruikt. Generatie Z en andere culturen hebben vaak een andere achtergrond en kunnen daardoor bepaalde termen en vakjargon niet begrijpen. Het is dan ook van belang om de vacaturetekst begrijpelijk te maken voor iedereen. Dit kun je doen door het gebruik van eenvoudige en heldere taal en het vermijden van onnodig vakjargon.

Maak je vacaturetekst inclusief

Het is belangrijk om bij het opstellen van een vacaturetekst rekening te houden met de verschillende achtergronden en culturen van de potentiële stagiairs. Dit kun je doen door een inclusieve en diverse vacaturetekst op te stellen. Vermijd bijvoorbeeld genderstereotypen en vermijd het gebruik van racistische of discriminerende termen. Maak daarnaast duidelijk dat je als bedrijf openstaat voor diverse achtergronden en culturen en dat je een inclusieve werkomgeving biedt.

Maak de vacaturetekst aantrekkelijk

Een andere belangrijke factor is de aantrekkelijkheid van de vacaturetekst. Generatie Z en andere culturen zijn vaak op zoek naar een stageplek die niet alleen leerzaam is, maar ook leuk en uitdagend. Zorg er dan ook voor dat de vacaturetekst duidelijk maakt wat de stageplek te bieden heeft en wat de verwachtingen zijn van de stagiair. Vermijd daarbij algemene en saaie teksten en maak de tekst juist levendig en enthousiast.

Maak je vacaturetekst persoonlijk

Vervolgens is het belangrijk om de vacaturetekst persoonlijk te maken. Generatie Z en andere culturen zijn vaak op zoek naar een stageplek waar zij zich thuis voelen en waar zij zichzelf kunnen zijn. Door de vacaturetekst persoonlijk te maken, kun je potentiële stagiairs laten zien wat de bedrijfscultuur is en wat zij kunnen verwachten van de stageplek. Vermeld daarbij bijvoorbeeld wat de bedrijfscultuur is en hoe de begeleiding van de stagiair eruitziet.

Maak je vacaturetekst creatief en origineel

Generatie Z is een generatie die houdt van creativiteit, innovatie en uitdaging. Ze willen werken voor een bedrijf dat hen inspireert, verrast en stimuleert. Daarom is het belangrijk dat je stagevacature creatief en origineel is, dat je opvalt tussen alle andere vacatures en dat je de aandacht trekt van de potentiële stagiair. Gebruik bijvoorbeeld humor, storytelling of gamification om je stagevacature leuker en interactiever te maken. Denk bijvoorbeeld aan een quiz, een puzzel of een challenge die de stagiair moet oplossen om te solliciteren. Of vertel een verhaal over hoe de stagiair een probleem of een vraagstuk binnen je bedrijf kan helpen oplossen.

Conclusie

Het opstellen van een aantrekkelijke en inclusieve stagevacature vergt wat tijd en aandacht, maar kan veel opleveren. Door rekening te houden met de bovenstaande tips, kun je een vacaturetekst opstellen die alle potentiële kandidaten aanspreekt, ongeacht hun achtergrond of cultuur. Succes met het opstellen van jouw ideale stagevacature!

Ben jij nog op zoek naar divers talent? Aarzel dan zeker niet en start je zoektocht vandaag via ons platform!

Click, match & hire

Hoe je jezelf kunt voorbereiden op een succesvolle carrière na het afronden van je studie

Wat moet je doen als je afstudeert?

By Voor studenten

Wat moet je doen als je afstudeert? De overgang van studie naar werk is voor veel studenten een uitdaging. We hebben enkele tips voor je die ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent op de arbeidsmarkt en een voorsprong hebt op andere sollicitanten! Succes 🙂

Wat doen als je afstudeert?

  • Tijdens je studie is het belangrijk om relevante werkervaringen op te doen en vaardigheden te ontwikkelen voor de branche waarin je wilt werken.
  • Bouw een netwerk op en kom in contact met professionals uit jouw vakgebied. Onderzoek de arbeidsmarkt en bepaal welke banen en werkgevers bij jou passen.
  • Werk ook aan je persoonlijke ontwikkeling en verbeter je communicatieve vaardigheden door trainingen te volgen, netwerkevenementen bij te wonen en sociale activiteiten te ondernemen op professioneel vlak.

Wat doen als je net bent afgestudeerd?

Hoewel je je studie hebt afgerond, betekent dit niet dat het leren stopt. Ook dan hebben we enkele tips voor je:

  • Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in je vakgebied door boeken te lezen, online cursussen te volgen en deel te nemen aan workshops. Het verwerven van nieuwe kennis en vaardigheden zal je onderscheiden van andere kandidaten en je waarde vergroten.
  • Werk aan je persoonlijke merk door je online aanwezigheid te verhogen. Maak een professioneel LinkedIn-profiel aan en zorg ervoor dat het je prestaties, vaardigheden en ervaringen weerspiegelt. Op die manier zal je sneller in de kijker lopen bij werkgevers of klanten. 
  • Maak een knaller van een CV en motivatiebrief en presenteer jezelf goed tijdens sollicitatiegesprekken. Heb je nog veel stress bij sollicitaties? Ook daarbij kunnen we je helpen!. Een goede voorbereiding op sollicitatiegesprekken kan je helpen om een goede indruk te maken en om werkgevers te overtuigen van jouw geschiktheid voor de functie.

Door bovenstaande stappen te nemen en te werken aan je persoonlijke ontwikkeling, vergroot je jouw kansen op een succesvolle carrière na het afronden van je studie aanzienlijk. Go for it!

Gebruik een matchmakingplatform voor een onvergetelijke, eerste werkervaring

Deze platforms brengen werkzoekenden en werkgevers op een efficiënte en gerichte manier samen. Ze gebruiken geavanceerde algoritmen en filters om de juiste match te vinden tussen jouw vaardigheden, interesses en de behoeften van werkgevers. Door je profiel aan te maken en relevante informatie toe te voegen, vergroot je je kansen op het vinden van een baan die perfect bij je past. Dus als je op zoek bent naar je eerste baan, kan een matchmakingplatform een waardevolle tool zijn om je te helpen bij het vinden van de juiste carrièremogelijkheden. Squire.be bijvoorbeeld!

Ben jij nog op zoek naar divers talent? Aarzel dan zeker niet en start je zoektocht vandaag via ons platform!

Click, match & hire

Hoe vind je de juiste stagiair voor je bedrijf of organisatie?

Hoe vind je de juiste stagiair voor je bedrijf of organisatie?

By Voor bedrijven

Hoe vind je de juiste stagiair voor je bedrijf of organisatie? Dat is een vraag die veel bedrijven, hr-managers  en stagebegeleiders ons hebben gesteld. Een stagiair kan een waardevolle aanwinst zijn voor je team en bedrijf, maar hoe weet je of je de beste match hebt gevonden? In deze blog geven we je een stappenplan om de juiste stagiair te vinden en te benaderen.

Stap 1: Bepaal eerst wat je zoekt in een stagiair.

Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden die je wilt delegeren aan een stagiair? Welke vaardigheden en kwaliteiten zijn daarvoor nodig? Welke opleiding en ervaring sluiten het beste aan bij je verwachtingen? Maak een duidelijke en aantrekkelijke stagebeschrijving die de functie, de doelen, de duur en de vergoeding van de stage omvat. Dit zal helpen om de pool van potentiële kandidaten te beperken tot degenen die het meest geschikt zijn voor de rol en écht passen binnen jouw bedrijf.

Hoe vind je de juiste stagiair voor je bedrijf of organisatie?

Stap 2: Ga daarna actief op zoek naar potentiële stagiairs.

Wacht niet af tot de stagiairs naar jou komen, maar ga zelf op zoek naar geschikte kandidaten. Je kunt gebruik maken van verschillende kanalen, zoals je eigen netwerk, sociale media, stagebeurzen, scholen of een matchmakingplatform zoals Squire.be. Zorg dat je je stageaanbod onder de aandacht brengt bij de doelgroep die je wilt bereiken.

Netwerken kan ook een geweldige manier zijn om potentiële stagiairs te vinden. Praat met collega’s, alumni, vrienden en familie over de stageplaats en vraag of ze iemand kennen die geschikt zou zijn. Maak ook gebruik van sociale media. Je zult ervan versteld staan hoe veel toekomstige stagiairs op hun Linkedin delen dat ze een stage zoeken! Ook een matchmakingplatform voor stages zoals Squire.be helpt je om jouw ideale kandidaat te vinden.

Stap 3: Selecteer dan zorgvuldig de beste stagiairs/matches. 

Nadat je een aantal sollicitaties hebt ontvangen of potentiële kandidaten hebt gecontacteerd via Squire.be of LinkedIn, is het tijd om de beste stagiairs te selecteren. Dit kun je doen door middel van een cv-screening, een motivatiebrief, een online test of een telefonisch gesprek. Let daarbij niet alleen op de harde criteria, zoals opleiding en ervaring, maar ook op de zachte criteria, zoals persoonlijkheid, motivatie en leergierigheid. Bij stagiairs zijn de soft skills het belangrijkst, want de harde skills zullen ze (hopelijk!) tijdens de stageperiode van je  leren.

Hoe vind je de juiste stagiair voor je bedrijf of organisatie?

Stap 4: Nodig de geselecteerde stagiairs uit voor een gesprek.

Het (kennismakings)gesprek is een belangrijke stap om te bepalen of er een klik is tussen jou en de stagiair. Bereid je goed voor op het gesprek door relevante vragen te bedenken die je wilt stellen. Geef de stagiair ook de ruimte om vragen te stellen over de stage en het bedrijf. Probeer een open en positieve sfeer te creëren waarin de stagiair zich op zijn gemak voelt. We geven je graag wat inspiratie voor een goed sollicitatiegesprek met een stagiair!

Stap 5: De puntjes op de ï.

Als je na het gesprek een keuze hebt gemaakt voor de beste stagiair, is het tijd om het contact te houden. Stuur een e-mail of bel om te laten weten dat je graag met hem of haar wilt samenwerken. Bespreek vervolgens de praktische zaken, zoals de startdatum, het contract, de werktijden en de begeleiding. Zorg dat alles duidelijk is voor beide partijen vooraleer de stage start. Weet je niet goed waar te beginnen? We hebben een overzicht van alle onderdelen van een stagecontract en zelfs een gratis stagecontract template voor je samengesteld!

Conclusie

Met deze tips kun je hopelijk de juiste stagiair vinden voor je bedrijf of organisatie. Een stagiair kan een geweldige kans zijn om nieuw talent aan te trekken, te komen tot nieuwe ideeën en input, en je eigen kennis te delen. Het geeft je trouwens zelf een goed gevoel als je ziet dat iemand ontwikkeld onder jouw vleugels. Nu is het aan jou!

Veel succes met het vinden en benaderen van je ideale stagiair.

Het Squire Team.